Сертификат ISO 27001 на Крестън БулМар Сертификат ISO 9001 на Крестън БулМар
Kreston BulMar

Счетоводна кантора Kreston BulMar

качествени счетоводни услуги на изгодни цени

Счетоводна кантора Шумен

Контактни данни

счетоводна къща Шумен
  • за контакт:Нели Филева - управляващ съдружник
  • телефон:0899 139 106
  • адрес:Шумен, гр.Шумен, ул. Панайот Волов №19, ет. 2

icon
 

Обща информация за град Шумен

Счетоводна кантора Шумен Шумен е град, който води началото си от повече от 1200 години преди христа. Непосредствено близо до Шумен са разположени първите две столици нa старата Българската държава – Преслав и Плиска, както и културния център Мадара.

Икономиката в Шумен

Добре развита в икономиката на Шумен е леката промишленост, която е представена основно от хранително вкусовата, текстилната, преработващата и шивашката промишленост. По-големите и известни препдриятия в Шумен са “Шуменско пиво”, “КТА Мадара”, “Фикосота синтез” и “Алкомет”.

В града няма много дружества, занимаващи се със счетоводство (счетоводни къщи или кантори), основните счетоводители са еднолични търговци и водят счетоводството ресторанти, барчета, кафенета. По- големите предприятия в града разполагат със собствен счетоводен отдел.

Кратка история на град Шумен

По време на различните времена, Шумен постоянно е бил люлка на богата материална и духовна култура - римска, тракийска, византийска, българска. Активно се развива културна и просветна дейност по време на Златния век на българския народ, когато Шумен е бил наричан Симеонис. Има две версии относно възникването на името на града. Първата версия предполага, че Симеонис произхожда от името на първият цар на България – Цар Симеон Велики, като през времето се променя на Шимеонис, а след това на Шумен. Втората версия е, че произхода на името му е от шума - гъсто залесено място в което има много гори. До XV век от своето основаване градът е бил разположен областта на крепостта Шумен, а тя е представлявала голям комплекс от укрепителни съоръжения, културни и битови сгради.

След края на кръстоносния поход през 1444 година на Владислав Варненчик, Шумен е бил опожарен и опостушен от османците, и това е довело до преместването му на сегашното му местоположение. Въпреки това, Шумен става от най-активният център на Възраждането. В началото на 19 век в града се е състояло първото честване в България на Светите братя Методий и Кирил, както и една от първите театрални постановки. Няколко години по-късно е учредено първото в България килийно училище за момичета, а по средата на 19 век – първото читалище и първото Девическо класно училище. Години преди това вече са функционирали училищни самодейни колективи. В града още през 1850 г. е формиран първият в България симфоничен оркестър. В Шумен са творили бележитите възрожденски Шуменци: Добри Войников, Сава Доброплодни, Илия Р. Блъсков, Васил Друмев, Нанчо Попович, Панайот Волов и други.

След Освобождението Шумен е бил център на окръг или област по време на всички административни деления с две малки изключения - след 9 септември 44г. за 2 години и от 1987 г. при учредяването на новите области. В момента е център на едноименната община.