Сертификат ISO 27001 на Крестън БулМар Сертификат ISO 9001 на Крестън БулМар
Kreston BulMar

Счетоводна кантора Kreston BulMar

качествени счетоводни услуги на изгодни цени

Счетоводна кантора Стара Загора

Kreston BulMar Стара Загора За контакт: Събимир Стоянов Контактни данни на Крестън БулМар Стара Загора

Тел.: (042) 624 508, 0887 277 580
Адрес: Стара Загора, ул. "Ген. Столетов" 72, вх.0, ет.1, ап.1


icon
 

Обща информация за Стара Загора

Стара Загора

Стара Загора е шести по големина град в страната, като населението му наброява 138 272 души. Област Ст. Загора пък е пета по големина с общо население 213 444 души.

Това е един от най-древните градове не само за България, но и Балканския Полуостров. Известни са предишните му имена – Берое, Иринополис, Верея, Августа Траяна, Боруй, Ески Загра и Железник. Градът е възникнал още по времето на неолита (5-6 хил. Преди христа). Край града се намират останките на неолитни жилища, които са най-запазени в цяла Европа. По късно се заселват траките, като дават име на селището Берое (от тракийски Желязо), поради добива на желязо от железните мини по това време. По късно, един от най-великите римски императори, Траян, преустройва града и го наименува на себе си. Тъй като градът е бил един от най-важните търговски и икономически центрове в империята, е имал право да сече собствени монети. Първоначално градът е бил под византийска територия, но след като хан Тервел помага на византийците да разбият 30 хилядна армия, местността Загоре е преотстъпена и българите променят името на града с Боруй. След това градът постоянно е бил ту в Българска, ту в Византийска територия. Когато Първото Българско царство, градът е преименуван на Верея. По време на османското владичество, градът е известен под името Ески Загра. През 1854 градът отново е преименуван, този път под името Железник поради железните мини.

Икономически градът е силно развит и е водещ по много показатели. Градът е с най-големи инвестиции за страната – през 2004 инвестициите в региона възлизат на над 830 милиона лева. (което формира около 40% от инвестициите в цялата страната, без столицата). От март 2008 "Зарата" е с най-високи заплати в страната, а безработицата възлиза на 4%, което е от най-ниските нива. Енергийният гигант Марица Изток е най-значимият работодател в областта, заемайки 20 хиляди души. Има няколко изградени комплекса, като инвестициите в града са насочени предимно там. Други добре развити отрасли, освен енергетиката, са хр.-вкусовата промишленост и машиностроенето и услугите. Пивоварна Загорка е най-голямата в България, а Кълвача е най-големия доставчик на оборудване за бензиностанции. Има няколко счетоводните къщи в Стара Загора, като повечето обслужват главно кафенета, закусвални, ресторанти, заведения и други малки фирми и предприятия.

Тракийски университет Ст. Загора Сградата на общинската администрация в Стара Загора Стадиона на ФК Берое Стара Загора Сателитен поглед към Стара Загора