Сертификат ISO 27001 на Крестън БулМар Сертификат ISO 9001 на Крестън БулМар
Kreston BulMar

Счетоводна кантора Kreston BulMar

качествени счетоводни услуги на изгодни цени

Счетоводна кантора Перник

Йоана Славеева - управляващ съдружник на Крестън БулМар Перник За контакт: Йоана Славеева Контактни данни на Крестън БулМар Перник

тел.: (076) 604 431
адрес: ул. Отец Паисий №2


Нашият екип предоставя професионално счетоводно обслужване от 1994-та година. Гордеем се със служителите си, които са хора с богат опит и подходящо образование. Стремим се да предоставяме нашите услуги по малко по-различен начин, като влагаме индивидуален подход, според конкретните нужди на клиента.

icon
 

Обща информация за Перник

Счетоводна кантора ПерникИсторията на Перник е тясно свързана с мините и добива на въглища, което може би е датирало още от средновековието. Известно е че от дълги години местните хора са копали с кирки и лопати и са пренасяли с каруци въглищата. Още след освобождението градът е бил важен за индустриалното развитие на страната. Иван Вазов е един от откривателите на въглищния пласт и дава началото на пернишката мина. Перник неслучайно е наричан енергийното сърце на България.

В резултат на бързото разширяване на мината и постоянното увеличаване на нейното производство нараства и броят на жителите на селището, а с тях и потребността от културна дейност и културни институти, които също са подкрепяни от мината. През 1901 г към „Мини Перник" се създава първия Граждански оркестър, а през 1919 г. в селището, преди още то да добие градски статут, се поставя началото и на професионален театър. Около Перник се обособява кръг от селища сателити, които осигуряват работната ръка за мината.

След Първата световна война се въвеждат нови технологии и се достига по-високо равнище на производството, което заставя управата да започне набиране на работници от региона. Важен етап от развитието на минната компания, известна като „Мини Перник", е получаването през 1925 г. на статут на автономно предприятие. Това позволява нови процедури с икономическа и социална стойност - въвежда се и разпределение на процент от печалбата между работниците. Добра представа за влиянието на мината върху културното развитие на селището дава и справката за разпределянето на фондовете в средата на 20-те години на XX век 3% от тях се заделяли за издръжка на минно техническото училище, за хонорари, командировки с цел специализации, за премии за научни трудове по минно дело в България, награди за изобретения в областта на минната техника и др. 2,5% са насочени към фонд за културно-социални и здравни нужди на работниците в мината.