Сертификат ISO 27001 на Крестън БулМар Сертификат ISO 9001 на Крестън БулМар
Kreston BulMar

Счетоводна кантора Kreston BulMar

качествени счетоводни услуги на изгодни цени

Счетоводна кантора Кюстендил

Анелия Петрова - управляващ съдружник на Крестън БулМар Кюстендил За контакт: Анелия Петрова Контактни данни на Крестън БулМар Кюстендил

тел.: (078) 520 253
адрес: Кюстендил, ул. Полковник Стефан Манов №11, ет.1


icon
 

Обща информация за Кюстендил

Изглед към КюстендилКюстендил е важен икономически и географски център, в подножието на Осоговска планина. С население от 45 000 души, той се нарежда на 21-во място в страната по този показател.

Със своята забележителна 8-хилядна история, Кюстендил е един от най-старите български градове.

В икономическо отношение градът се крепи предимно на леката и преработваща индустрия.

Кюстендил е селище, разположено в югозападната част на България. Този град е административен ценър на Облат и Община Кюстендил. Кюстендил е с основно археологическо и архитектурно значение, а е и изходна точка за туризъм в планината. Според последното преброяване от НСИ, населението на селището възлиза на близо 45 хиляди жители.

Кратка история на Кюстендил

Кюстендил е известен като един градовете с най-древна история. Селището притежава близо 8 хилядна история. През различните исторически периоди, градът е бил наричан със следните имена: Улпия, Пауталия, Велбъжд, Баня, Коласия и други.

Предполага се че първите заселници на местността са били Траки, които са мигрирали по тези земи през бронзовата епоха. Основните племена, които са населявали района, са били дентелети, агриани и пеони. Най-влиятелното от тях било племето на дентелетите и поради това цялата област е била под наименованието Дентелетика. По-късно (400-500г пр.хр) траките, привлечени от минералните извори, основават селище.

За икономиката на Кюстендил

Кюстендил е значим център за преработващатата и леката промишленост с подотрасли дърводобив, трикотраж, производство на обувки, детски играчки, опаковки, хлебопроизводство, консервна промишленост. Градът още е известен като “Овощната градина на България”, поради вековните традиции в областта на овощарството. Сред приоритетите за развитие на икономиката на областта са подобряване на конкуретноспособността чрез обновяване и модернизация на производствената база, насърчаване на устойчива заетост, развитие и подобряване на местната инфраструктура, което е фактор за привличане на свежи инвестиции, привличане и задържане на младите експерти, както и опазване на природното и културното наследство.

Забележителности в Кюстендил

В Кюстендил има Регионален Исторически Музей и няколко къщи-музеи. Посетителите на града могат да посетят някоя от четирите римски бани, разположени в града, както и много възрожденски сгради и паметници на културата. Люжителите на природата могат да се насладят на Лесопарк “Хисарлъка”, както и на зоологическата градина.

Образование

Училищата в Кюстендил са 20 на брой, 10 от тях са основни, гимназиите са 9, а има и 1 спортно училище. Читалищата са 9, а в момента функционира само 1 театър.